Colecția etnografică Kallós Zoltán

Porțile Colecției Etnografice „Kallós Zoltán” au fost deschise publicului larg în 2010. Sâmburele părții materiale a colecției etnografice, format din obiectele adunate de fondatorul  însuși, este prezentat în cadrul „camerelor curate” tradiţionale (tisztaszoba).

Bazele colecției de obiecte, constând din aproximativ 6.000 de elemente, cuprinde întreaga maghiarime din România, inclusiv Câmpia Transilvaniei (Mezőség), Țara Călatei (Kalotaszeg), zona Ghimeșului (Gyimes) și Moldova. Pe lângă aceste patru regiuni, și cultura materială a populației românești și

săsești din Transilvania este reprezentată foarte bine la nivelul colecției.

Clădirea care găzduiește depozitele colecției și expoziția și-a dobândit forma actuală în 2017. Depozitele

cuprind textile și porturi populare, obiecte din ceramică, mobile, obiecte din lemn și din metal. De asemenea, vizitatorii sunt așteptați și de colecția de fotografii, de înregistrările de muzică populară și de cele audiovizuale, precum și de biblioteca Fundației. Prin intermediul publicațiilor Fundației Kallós, încercăm să asigurăm disponibilitatea cât mai largă a acestor comori neprețuite.

Vizitatorii noștri pot cunoaște comorile etnografice ale colecției prin tururi ghidate. La cererea publicului, oferim și ateliere de pedagogie muzeală pentru grupuri de copii.

(sursă: https://kallosalapitvany.ro)