Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény 2010-ben nyílt meg a nagyközönség számára. A tárgykészlet magját Kallós Zoltán tárgyi néprajzi gyűjtései adják, melyeket tisztaszobákon keresztül ismerhet meg a látogató.

A magángyűjtemény, mely megközelítőleg 6000 darabot foglal magába, területi lefedettség tekintetében a mezőségi, kalotaszegi, gyimesi és moldvai magyarságot foglalja magába. Emellett az erdélyi román és szász lakosság tárgyi kultúrája is jelentős számban megtalálható.

A raktáraknak és a kiállításnak otthont adó épület 2017-ben nyerte el jelenlegi formáját. A raktárakban kap helyet a textil- és viseletgyűjtemény, a kerámiagyűjtemény, a bútor-, fa- és fémgyűjtemény. Ezenkívül fotóarchívum, nagyszámú népzenei és audiovizuális felvétel valamint néprajzi könyvtár áll az érdeklődők rendelkezésére.  A Kallós Alapítvány kiadványai által igyekszünk mindezeket minél szélesebb körben elérhetővé tenni.

A néprajzi kincseket tárlatvezetések során élvezhetik a látogatók, illetve külön megrendelés esetén gyermekcsoportok számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartunk.

(forrás: https://kallosalapitvany.ro)